Lecznicze właściwości oliwy z oliwek

Z pewnością każdy słyszał o tym, że oliwa z oliwek ma wiele zalet. Rzeczywiście jest to prawda, bo ma ona mnóstwo leczniczych właściwości, którym zresztą postanowiliśmy się przyjrzeć. Oto dlaczego warto zainwestować w buteleczkę oliwy z oliwek, mimo iż nie należy ona do najtańszych.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Przede wszystkim wspomnijmy o tym, że oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu. Poza tym chroni ona też przed miażdżycą, wrzodami, a także cukrzycą.

Dobra na serce

Oliwa z oliwek korzystnie wpływa także na serce. Warto zdać sobie sprawę z tego, że układ krążenia to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce. Ta oliwa znacznie to ryzyko zmniejsza.

Wspomaga odchudzanie

Po oliwę z oliwek sięgnąć powinni także ci, którzy zamierzają zrzucić na wadze. Nie tylko jej stosowanie zapobiega atakom głodu, ale także nie następuje dzięki niej efekt jo-jo.

Obniża poziom cukru

Jest to produkt przychylny dla cukrzyków. Naukowcy udowodnili bowiem, że kwasy jednonienasycone, które się w niej znajdują, obniżają poziom cukru we krwi.

Obniża ciśnienie krwi

Z nadciśnieniem zmaga się dziś wielu Polaków. Zaleca się im stosowanie oliwy z oliwek, ponieważ potrafi ona je obniżyć, choć wiele zależy tu też od stosowanej przez nich diety. W niej oliwa z oliwek jest jednak podstawą.

Wróg raka

Oliwa z oliwek zawiera w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, które są podstawą w walce ze wszelkimi nowotworami. Spożywając regularnie tę oliwę, znacznie zmniejszamy ryzyko zachorowania na nowotwór.

2 thoughts on “Lecznicze właściwości oliwy z oliwek

  1. Oliwę z oliwek zacząłem stosować przy diecie odchudzającej, a jako że dziś odżywiam się już tylko zdrowo, to stosuję ją już na co dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *