Produkty bio – co wybrać, by sobie nie szkodzić?

Produkty bio – co wybrać, by sobie nie szkodzić?

W XXI wieku zapanowała moda na produkty, określane mianem „natural”, „bio” oraz „eko”. Wiele osób podświadomie wie, że są one lepszym wyborem od innych produktów, ale z drugiej strony, ma problemy z oceną, z czego wynika różnica.

Produkty eko to zarówno żywność, jak i kosmetyki, które posiadają odpowiedni certyfikat, wydany przez Unię Europejską, który poświadcza, że ponad 95% składników użytych do produkcji produktu bio, powstało w ekologiczny sposób. Niektóre osoby wybierają jedynie te produkty, w których 100% substancji jest organicznych, jednak ich znalezienie w sklepie, może stanowić duży problem. Jeśli chcesz kupić je w niskiej cenie, najlepszym rozwiązaniem jest zakup bezpośrednio u producenta.

Warto zwrócić uwagę także na to, że wiele produktów ma opakowania stylizowane na bio, a w rzeczywistości, nie posiada zasugerowanych właściwości. Przed zakupem, warto się zapoznać ze składem danego produktu i sprawdzić, czy posiada on certyfikaty. Prawdziwe produkty bio są bardzo dobrym wyborem – wyższa cena, jest uzasadniona lepszymi właściwościami odżywczymi i – co bardzo ważne – zwykle lepszym smakiem. Dotyczy to szczególnie warzyw, owoców, jajek i mięsa, które całkowicie różnią się od produktów dostępnych w marketach.

Wybierając jedzenie bio, pamiętaj, że sam certyfikat nie oznacza, że produkt będzie dla nas dobry. Przykładowo – mięso bio, nadal może zawierać dużą ilość tłuszczu, a pieczywo z ekologicznej pszenicy, nie będzie dobrym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *