Jednym z istotnych składników zdrowej, zbilansowanej diety są ryby – zawierają one wiele substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak między innymi witaminy, minerały i kwasy Omega-3. Należy jednak pamiętać, że ryba rybie nierówna, dlatego chcąc wybrać najbardziej wartościowy produkt, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów.
Gatunek ryby
Aby posiłki były nie tylko smaczne, ale również zdrowe, warto wiedzieć jakie gatunki ryb wybierać. Popularne w Polsce panga i tilapia zdecydowanie nie są najlepszą propozycją – często pochodzą ze słabo kontrolowanych chińskich i wietnamskich hodowli lub rzeki Mekong, która jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych rzek na świecie, co może przekładać się na dużą ilość toksyn i zanieczyszczeń w mięsie.
W przeciwieństwie do tych gatunków, warto postawić na wysokiej jakości łososia, takiego jak MOWI Salmon. Ryba ta charakteryzuje się wysoką zawartością między innymi witamin A, D, E i B, a także kwasów tłuszczowych Omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie mózgu i serca. Ponadto, w gronie polecanych gatunków znaleźć można również pstrąga, dorsza lub szproty.
Świeżość produktu
Jednym z najistotniejszych aspektów przy wyborze ryby jest jej świeżość – wpływa ona nie tylko na walory smakowe, ale również zdrowie i bezpieczeństwo osób spożywających przyrządzony posiłek. O świeżości ryby w największym stopniu świadczy elastyczne, jędrne mięso, a także przyjemny, niezbyt intensywny zapach. Kupując rybę w całości, warto zwrócić szczególną uwagę na skrzela, które powinny być krwistoczerwone oraz oczy – błyszczące i niemętne są oznaką świeżości produktu.
Źródło pochodzenia
Wybierając rybę, warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Do najlepszych propozycji zaliczyć można ryby żyjące dziko lub uprawiane w sprawdzonych, certyfikowanych hodowlach, dzięki czemu można mieć pewność, że mięso jest pełnowartościowe i nie zawiera żadnych szkodliwych dla zdrowia dodatków.