Lubisz gotować obiady i kolacje, ale wydaje Ci się, że śniadanie jest Twoją słabą stroną? Możesz zacząć dzień od wykwintnego posiłku, który doda Ci energii i pobudzi Twoje kubki smakowe. Poznaj 3 pomysły na śniadania, które zrobią wrażenie zarówno na Tobie, jak i na Twoich bliskich czy gościach. Z pewnością będziesz chętnie wracać do tych inspiracji.
3 pomysły na ciekawe śniadania
Śniadanie nie musi być szybkim posiłkiem jedzonym w biegu. Może być momentem celebracji dnia – idealnym początkiem, który doda energii na nadchodzące codzienne wyzwania. Zobacz nasze propozycje na śniadania, które rozbudzą kubki smakowe, będą podstawą zbilansowanej diety, a przy tym po prostu smacznym kąskiem.
1. Tosty z awokado, boczkiem i jajkiem sadzonym – syte śniadanie, które doda Twojej rodzinie energii
Zbilansowane śniadanie to takie, w którym znajduje się białko, tłuszcze oraz węglowodany i odrobina błonnika dla lepszej pracy jelit. Jak zrobić taki posiłek? Idealną propozycją są tosty z awokado, boczkiem i jajkiem sadzonym. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt – spektakularny. Jeśli zrobisz je raz, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu.
Przygotowanie posiłku zacznij od rozgniecenia awokado. Dodaj do niego kilka pomidorków koktajlowych i posiekany ząbek czosnku. Całość skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. W tym czasie z chleba pełnoziarnistego zrób tosty. Przyda się do tego patelnia gastronomiczna. Rozpuść na niej masło, a następnie połóż chleb. Po chwili przewróć go na drugą stronę, a kiedy i ta stanie się chrupiąca, zdejmij całość. Zamiast patelni możesz wykorzystać toster gastronomiczny.
Na tej samej powierzchni zrób jajka sadzone. Możesz do smaku doprawić je solą, pieprzem, wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym. Podsmaż obok boczek. Złóż całość: chleb posmaruj pastą z awokado, połóż na niej jajko sadzone i kilka plasterków boczku.
2. Placuszki bananowe z sosem malinowym – słodki początek dnia dla najmłodszych i dla dorosłych
Placuszki bananowe są proste i szybkie do przygotowania, a smakują zarówno dorosłym, jak i najbardziej wymagającym koneserom sztuki kulinarnej, czyli dzieciom. Aby je przygotować, zblenduj jednego banana średniej wielkości ze szklanką mąki, 5 łyżkami mleka, 2 jajkami i płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Do całości możesz dodać odrobinę wanilii lub cynamonu, jeśli lubisz ich smak. Placuszki smaż na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką lub na odrobinie masła.
Przygotuj sos malinowy: podgrzewaj owoce do czasu, aż powstanie z nich jednolita konsystencja. Możesz do całości dodać odrobinę cukru i mąki ziemniaczanej, aby sos miał konsystencję kisielu. Pucharki na lody idealnie sprawdzą się do serwowania tego dania.
Latem, podczas śniadania na tarasie, możesz wykorzystać pojemnik do lodu do tego, aby umieścić w nim zamrożone owoce. W trakcie jedzenia będziesz mógł dodawać je do sosu, aby całość jeszcze lepiej smakowała i dodatkowo pozwalała się ochłodzić.
3. Owsianka z cynamonem, miodem i orzechami – śniadanie dla wymagających i dla tych, którzy lubią zaczynać dzień ciepłym posiłkiem
Ostatnia propozycja jest dla tych, którzy lubią zaczynać dzień ciepłym i delikatnym posiłkiem. Na czas przygotowania owsianki z cynamonem, miodem i orzechami warto włączyć okap gastronomiczny. Przyjemny zapach może obudzić głodnych domowników, którzy będą chcieli jak najszybciej spróbować smakołyku.
Aby przygotować efektowne śniadanie, wsyp do naczynia pół szklanki płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych – w zależności od preferencji). Do całości dolej 1,5 szklanki ulubionego mleka krowiego lub roślinnego. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika. Dodaj do tego łyżkę miodu i kilka posiekanych orzechów włoskich. Zasyp całość połową łyżeczki cynamonu i gotuj przez 7–8 minut, aż płatki zgęstnieją. Na koniec możesz dodać nieco posiekanych jabłek lub bananów.
Efektowne śniadanie można przygotować w zaledwie kilka czy kilkanaście minut. Dzięki temu pozytywnie nastroisz się na cały dzień, a także zadbasz o to, aby dodać sobie energii. W związku z tym warto wstać nieco wcześniej i zadbać o celebrację poranka z najlepszym jedzeniem.