Home>>Informacje i porady>>Poznaj polskie produkty regionalne
produkty regionalne
Informacje i porady

Poznaj polskie produkty regionalne

Polska kuchnia, choć przez wielu zapomniana lub ignorowana, kryje w sobie wiele smaków, zapachów i kolorów. Jest ona bogata w różnorodne warzywa, owoce, mięsa i nabiał, czyli typowe dla danej części kraju produkty regionalne. Każdy zakątek Polski to inne przepisy, potrawy, połączenia smaków rzadko spotykane w pozostałych rejonach.

Gdy nie możemy sobie pozwolić na wyjazd w odległe, wcale nie musimy rezygnować z poznawania nowych smaków. Obecnie produkty regionalne są dostępne na wyciągnięcie ręki. Sprawdź, dlaczego warto wspierać lokalnych producentów i wybierać polskie produkty. 

Dlaczego warto sięgnąć po produkty regionalne?

Na naszych stołach bardzo często goszczą egzotyczne owoce i warzywa. Nie brakuje też przypraw z całego świata. W czasie przygotowywania potraw sięgamy również po inspiracje z odległych zakątków.  W tym wszystkim zapominamy niestety o produktach regionalnych, które znajdują się tuż obok nas. Co ważne, wcale nie są one uboższe w wartościowe witaminy, minerały i składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Ale to nie wszystko. Wybieranie produktów regionalnych to także doskonała okazja do poznania smaków inspirowanych Polską. Kupując produkty regionalne wspierasz małych przedsiębiorców i świadomie wybierasz świeżą żywność, która nie wymaga dodatkowej konserwacji na czas długiego transportu od producenta aż do sklepu. 

Pyszne produkty regionalne z całej Polski

Nasz kraj jest niezwykle zróżnicowany pod względem kulinarnym. Dzięki temu każda część Polski ma do zaoferowania całą gamę produktów regionalnych, które z powodzeniem możemy wykorzystywać na co dzień w swojej kuchni. 

  • Na Pomorzu znajdziemy różne gatunki ryb, od tych świeżych, przez marynowane aż po te wędzone na zimno lub na ciepło. Stamtąd pochodzi też duża część żyta, kukurydzy czy rzepaku, a także mięso wieprzowe. 
  • Wielkopolska i Kujawy słyną z uprawy zbóż, buraków cukrowych i hodowli drobiu oraz trzody chlewnej. 
  • Z Warmii i Mazur pochodzi wiele ryb słodkowodnych i rzadko spotykane dziś raki, a także groch, kapusta oraz drób i mięso wołowe. 
  • Mazowsze i Podlasie słynie z hodowli bydła i drobiu oraz największych w kraju sadów, z których pochodzą jabłka, gruszki czy śliwki. 
  • Ze Śląska pochodzi ogromna część zbóż oraz rzepak, a także tak popularne mięso drobiowe. 
  • W Małopolsce bardzo często spotkać można uprawy ziemniaków, warzyw strączkowych oraz hodowle kóz i owiec, których mleko wykorzystywane jest do wytwarzania różnego rodzaju serów i przetworów mlecznych

Gdzie kupić produkty regionalne?

Możliwość spróbowania smakołyków z różnych regionów Polski to dla wielu osób zachęta do podróżowania szlakami kulinarnymi. Nie jest to jednak jedyna sposobność, żeby na naszym stole zagościły krajowe produkty regionalne. Wiele z nich możemy znaleźć na przykład w sklepach Kaufland, które współpracują z wieloma lokalnymi dostawcami i wytwórcami wysokiej jakości żywności (dowiedz się więcej: https://www.kaufland.pl/dla-klienta/regionalnosc.html). Dzięki temu na półkach pojawiają się pełne smaku owoce, warzywa, nabiał i mięso, po które coraz chętniej sięgają świadomi konsumenci ciekawi nowych produktów spożywczych. Tego typu decyzje zakupowe przyczyniają się także do rozwoju lokalnych gospodarstw, dlatego gdy tylko mamy możliwość, warto sięgnąć po to, co smaczne, zdrowe i przede wszystkim – lokalne.

Dodaj komentarz