Home>>Informacje i porady>>Siemię lniane – właściwości i zastosowanie złota z polskich pól
Siemię lniane
Informacje i porady

Siemię lniane – właściwości i zastosowanie złota z polskich pól

Siemię lniane to ziarenka rośliny, która towarzyszy nam od tysięcy lat. Ma bogatą tradycję upraw na polskich ziemiach, dziś – niestety – trochę zapomnianą. Już Hipokrates leczył swoich pacjentów właśnie tą substancją. Znali ją także mieszkańcy Babilonu. Jakie właściwości i prozdrowotne korzyści wiążą się ze spożywaniem siemienia lnianego? Zobaczcie sami!

Siemię lniane – najważniejsze właściwości niepozornych ziarenek

Właściwości prozdrowotne siemienia lnianego znali już mieszkańcy Babilonu. Dziś do ich spożywania zachęcają lekarze i dietetycy na całym świecie. Niepozorne ziarenka siemienia lnianego kryją w sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów. Zawierają one naturalne estrogeny i fitoestrogeny. Pośrednio kontrolują działanie jajników. Są zatem świetne do regulowania zaburzonej kobiecej gospodarki hormonalnej. Co więcej, siemię lniane może ograniczać też występowanie chorób nowotworowych piersi, co wykazały badania. Śluz obecny w ziarenkach wspaniale wpływa na zdrowie jelit i dwunastnicy. Ma działanie łagodzące objawów związanych z nadkwasotą. Zawiera dużo błonnika, niezbędnego składnika diety, który sprzyja pasażowi treści w układzie pokarmowym. Olej lniany, pozyskiwany z nasion lnu, stanowi niezastąpione źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Lista prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Najlepsze produkty oparte o len oferuje sklep zielarski online z naturalnymi suplementami i kosmetykami, dostępny pod adresem https://www.izielnik.pl/.

Siemię lniane – na urodę, na zdrowie

Siemię lniane – złoto z polskich pól może być również spożywana z myślą o urodzie. Siemię wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Uzyskiwany z nasion olej lniany, mający wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpisuje się w profilaktykę ludzkiego życia. Dietetycy polecają prażenie nasion lnu na patelni lub zalewanie ich ciepłą wodą i spożywanie w tej właśnie formie. Można łatwo dodawać je do różnorodnych sałatek, koktajli czy smoothie. Warto zapoznać się ze wszystkimi możliwościami, wchodząc na blog  https://www.izielnik.pl/blog/siemie-lniane-jak-jesc-i-pic. Co ciekawe, polscy biotechnolodzy opracowali również lniane opatrunki, przeznaczone do leczenia ran. Wszystko za sprawą bioaktywnych substancji zawartych w tej roślinie. Nic więc dziwnego, że osoby dbające o swoje zdrowie stosują na co dzień nie tylko siemię lniane w formie pitnej, ale polewają również swoje potrawy olejem z lnu, a na ciało stosują lniane opatrunki i kosmetyki.

Podsumowując, właściwości lecznicze lnu i siemienia lnianego są znane od tysięcy lat. Warto włączyć siemię lniane do codziennej diety.

Dodaj komentarz