Home>>Zdrowie>>Słodycze bez glutenu
słodycze bez glutenu
Zdrowie

Słodycze bez glutenu

Alergia na gluten, celiakia, nietolerancja glutenu, nadwrażliwość na gluten- każda z tych jednostek chorobowych zmusza nas do zmiany przyzwyczajeń i diety. Pozytywny wynik testu często zaskakuje i wywołuje lęk- to co ja teraz będę jeść? Większość z nas wychowana jest na tradycyjnej polskiej kuchni, pierogach i kluseczkach, czy to oznacza że już nigdy nie zjemy naszego ulubionego ciasta czy ciepłej drożdżówki? A może to początek przygody pełnej różnorodnych smaków!

Czym jest gluten?

Gluten to po prostu rodzaj białka zapasowego występującego w takich zbożach jak: pszenica, orkisz, żyto, jęczmień. W wypiekach pełni rolę spoiwa, to właśnie dzięki niemu ciasto jest odpowiednio plastyczne i sprężyste. Pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję, dlatego mąki zawierające gluten stały się podstawą wielu ciast i słodyczy. Jednak na rynku znajduje się wiele produktów, które pozwalają nadać takie właściwości produktom bezglutenowym. Możemy w tym celu użyć jajek, bananów, siemienia lnianego lub aquafaby, czyli wody z cieciorki.

Słodycze bezglutenowe to nie tylko słodka przekąska

Słodycze bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne, na półkach w sklepach można ich znaleźć całkiem sporo. Niestety większość z nich posiada dużo składników, które nie są zdrowe, a wyłącznie pozwalają im zbliżyć się smakiem do słodyczy tradycyjnych. W naszym sklepie staramy się, aby słodycze bezglutenowe posiadały ciekawe składy, bazowały na naturalnych mąkach bezglutenowych takich jak: gryczana, ryżowa i kukurydziana, były wzbogacone o owoce i warzywa oraz posiadły dodatki kasz lub orzechów. Staramy się, aby substancjami słodzącymi był cukier trzcinowy, miód, syrop klonowy lub z agawy. Zależy nam, aby produkty były smaczne i pełnowartościowe. Nasz sklep ze zdrową żywnością bezglutenową z pewnością trafi w gusta każdego łasucha, bo jest w czym wybierać. Ciastka bez glutenu często są również pozbawione białka mleka krowiego i laktozy, dzięki czemu mogą je spożywać osoby cierpiąca na oba rodzaje alergii. Posiadają za to zmielone daktyle, kawałki malin lub orzechów, nasiona amarantusa, sezamu oraz miód. Czekolady bezglutenowe to dopiero uczta dla zmysłów, zawierają różne nadzienia oraz niebanalne dodatki- tego koniecznie trzeba spróbować. Słone migdały, cytryna z matchą, morwa i guarana oraz chia lub amarantus ekspandowany takie dodatki sprawiają że czekolada smakuje wyśmienicie. Cukierki bezglutenowe, żelki oraz lizaki to kolejne słodycze, obok których nie można przejść obojętnie. Często ich bazą są naturalne soki i musy owocowe. Po słodycze często sięgają najmłodsi, dlatego ich wysoka jakość jest taka istotna. Wybierając zdrowe przekąski uczymy prawidłowych nawyków. Ludzie instynktownie wybierają produkty słodkie, taka pozostałość po naszych przodkach, którzy w ten sposób odróżniali jagody dobre od tych trujących. Skoro taka potrzeba drzemie w każdym z nas to warto wybierać te słodycze, które nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również odpowiednią recepturę.

kruche ciasteczka bezglutenowe

Słodkie domowe wypieki

Specjalnie dla wszystkich miłośników domowych wypieków przygotowaliśmy coś specjalnego. Jeśli obawiasz się że upieczenie bezglutenowego ciasta jest zbyt trudne, to nic bardziej mylnego. Z naszymi bezglutenowymi mieszankami to bajecznie proste. Posiadamy mieszanki do wypieku chleba, bułeczek, pizzy, a także brownie czekoladowego, racuchów i ciasta bananowego. Charakteryzują się odpowiednio dobraną recepturą i czystym składem, bez zbędnych konserwantów i wypełniaczy.

Jeżeli z czasem zapragniesz stworzyć własny przepis na bezglutenowe ciasto to w naszym asortymencie znajdziesz mąki oraz wszelkie niezbędne dodatki.

Dodaj komentarz