Zdrowy styl życia zyskuje coraz większą popularność. Wzrasta liczba osób, które wiedzą, czym jest dietetyka. Studia w tym zakresie są bardzo popularne, ponieważ dają zatrudnienie w wielu miejscach. Jaka jest droga do upragnionego zawodu?
Pan lub pani od odchudzania
Dietetyk to specjalista z dziedziny żywienia. Ocenia sposób odżywiania się, uczy, jak wybierać zdrowe zamienniki, dostosowuje zalecenia do trybu życia osoby, która zwraca się do niego o pomoc. W powszechnym przekonaniu jest to jednak głównie specjalista „od odchudzania”. Ta opinia jest mocnym uproszczeniem, ponieważ zawęża zakres działań, jakie obejmuje dietetyka. Studia w tym zakresie pomagają analizować zarówno zdrowych, jak i chorych. Wiedza, jaką się zyskuje, obejmuje zakres medycyny, anatomii, psychologii czy biochemii. Dietetyk układa dietę dla osób z nietolerancją pokarmową, opracowuje także metody leczenia dla osób, borykających się z zaburzeniami różnego typu.
Specjalista do wielu zadań
Pod pojęciem „dietetyk” kryją się w sumie trzy zawody. Dietetyk kliniczny zajmuje się żywieniem osób chorych w taki sposób, aby ich stan się poprawiał lub nie pogarszał. Inną, sporą grupę specjalistów stanowią dietetycy sportowi. Doradzają, jak łączyć dietę z konkretną dyscypliną sportową. Pracują nie tylko z zawodowymi sportowcami, ale także amatorami. Czego jeszcze uczy dietetyka? Studia w tym zakresie to także zyskanie uprawnień jako psychodietetyk. Taka osoba specjalizuje się przede wszystkim w coraz częściej występujących zaburzeniach żywieniowych o podłożu psychicznym. To właśnie problemy emocjonalne prowadzą do niedowagi, otyłości lub kompulsywnego objadania się.
Dietetyka, studia dla zainteresowanych
W Polsce regulacja zawodu dietetyka nie jest zadowalająca. Powoduje to, że niektórzy po ukończeniu krótkiego kursu z zakresu dietetyki uważają się za specjalistów. Dotyczy to zwłaszcza prywatnych gabinetów dietetycznych. Tymczasem kwalifikacje do wykonywania zawodu dietetyka jest przyznawana po zakończeniu studiów wyższych po uzyskaniu tytułu licencjata lub magistra. Co obejmuje program studiów? Główne zagadnienia to anatomia i fizjologia człowieka, biochemia ogólna i żywności, kliniczny zarys chorób oraz genetyka i farmakologia. Ważna jest także interakcje leków z żywnością, psychologia i socjologia żywienia, wiedza o suplementach.
Coraz więcej pracy
Co daje dietetyka? Studia na tym wydziale otwierają drzwi do świata specjalistów do spraw żywienia. Możliwości pracy po dietetyce są ogromne, stąd popularność tego kierunku. Zatrudnienie można znaleźć jako specjalista w poradni dietetycznej lub samodzielny dietetyk, będący na własnej działalności gospodarczej. Popularnym zajęciem jest także trener żywieniowy, czyli coach. Dietetycy pracują w ośrodkach sportowych i centrach, publicznych bądź niepublicznych placówkach zdrowotnych, są ekspertami w firmach cateringowych. Wielu z nich zajmuje się układaniem diet w szpitalach, sanatoriach. Coraz częściej dietetycy są poszukiwani także w agroturystykach, które otwierają się na turystów z nietolerancjami pokarmowymi.
Dietetyk to zawód, w którym należy stale uzupełniać swoją wiedzę. Nauka w tym zakresie nie obejmuje więc tylko okresu studiów.